Tuesday, June 29, 2010

keunggulan sahabat sahabat nabi: kesan tarbiah Rasulullah


sahabat sahabat nabi yang dijanjikan syurga merupakan contoh keperibadian yang patut kita contohi sebagai umat islam

keperibadian ini merangkumi kepercayaan tauhid terhadap Allah dan Rasulullah yang tidak berbelah bahagi dan juga kesungguhan mengikut suruhan Allah dan Rasulullah.Saidina Abu Bakar As Siddiq

Saidina Abu Bakar As Siddiq adalah pemuda terawal yang memeluk Islam.

Gelaran As Siddiq, pembenar mesej yang dibawa Rasulullah

Semasa Rasulullah memberitahu tentang perjalanan baginda dari Makkah ke Madinah dan seterusnya menaiki buraq ke Arasy Allah. Ramai yang lemah iman mereka menjadi ragu ragu apabila mendengar penerangan dari Rasulullah. Namun, Saidina Abu Bakar tidak tergugat sedikitpun keimanan malah membenarkan penerangan Rasulullah.

" Benar! Aku menyaksikan bahawa engkau merupakan Rasulullah. Jika baginda s.a.w mengatakan bahawa baginda telah diperjalankan lebih jauh daripada itu maka aku tetap beriman kepadanya ".

Peneman setia perjalanan hijrah Rasulullah, perjalanan yang menguji keimanan

Semasa persembunyian Rasulullah dan Saidina Abu Bakar didalam gua Thur, kaum Musyrikin Makkah sudahpun dapat menjejak mereka sehingga ke pintu gua tersebut.

Jikalau Musyrikin Makkah tersebut tunduk sedikit kebawah, maka akan nampaklah mereka Rasulullah dan Saidina Abu Bakar. Pada masa tersebut, kaum musyrikin Makkah sudahpun bersepakat untuk membunuh Rasulullah.

Pada masa tersebut, ternyatalah bahawa perancangan Allah mengatasi segala perancangan manusia. Sinar Islam akan terus berkembang dan hijrah Rasulullah akan berjaya. Pada masa tersebut segala pergantungan dan harapan, hanyalah pada Allah. Seperti didalam ayat..

“Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah berserta kita.”

(Surah at-Taubah, ayat 40)

Mengamal dan menyampai da'wah islam.
Selain itu, saidina Abu Bakar juga merupakan sahabat nabi yang berdakwah kepada 5 orang lagi sahabat yang dijanjikan syurga oleh Rasulullah. Saidina Abu Bakar bersungguh sungguh berpegang kepada Islam dan menyampaikan mesej Islam kepada orang lain.

Maka kita hendaklah terus mengkaji ciri ciri sahabat sahabat nabil dari segi iman dan da'wah hasil dari keunggulan tarbiah Rasulullah.

Sama sama mengkaji dan berkongsi:

Pautan:

No comments: