Friday, December 14, 2012

tanda tanda kebesaran Allah melalui penciptaan manusia

Assalamualaikum GBSian,

Alhamdulillah, sesi usrah pada minggu ini menjadi penyegar kepada kerinduan terhadap mendalami Al Quran. InsyaAllah, hendaklah kita terus berusaha mendalami Al Quran dan mendampingi mereka yang mahir dalam tafsir.

Penciptaan manusia dan proses pembesaran manusia merupakan satu tanda kebesaran Allah S.W.T. Proses ini berulang ulang mengikut urutan pada setiap zaman. Tidak ada manusia manusia biasa yang tidak melalui zaman didalam kandungan ibu, bayi, remaja dan seterusnya tua jika umurnya panjang.

Rasulullah membacakan ayat ayat yang menerangkan proses kejadian ini pada masa manusia tidak mampu menerangkannya. Jadi, apa lagi alasan untuk kita menolak keseluruhan risalah yang dibawa Rasulullah.Wahai umat manusia, sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat), 

maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telah menciptakan kamu dari tanah, 

kemudian dari setitik air benih

kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging yang disempurnakan kejadiannya dan yang tidak disempurnakan; 
(Kami jadikan secara yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan Kami); 

dan Kami pula menetapkan dalam kandungan rahim (ibu yang mengandung itu) apa yang Kami rancangkan hingga ke suatu masa yang ditentukan lahirnya; kemudian Kami mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak

kemudian (kamu dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan (semasa kecil atau semasa dewasa) 
dan ada pula yang dilanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk sehingga ia tidak mengetahui lagi akan sesuatu yang telah diketahuinya dahulu. 

Dan (ingatlah satu bukti lagi); Engkau melihat bumi itu kering, kemudian apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya (dengan tumbuh-tumbuhan yang merecup tumbuh), dan gembur membusutlah ia, serta ia pula menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai.
(Al-Hajj 22:5)

Maha suci Allah yang menghidupkan makhluk, mematikan dan kemudiannya membangkitkan semula hambaNya untuk menghadapNya di hari Kiamat. Ayuh teruskan membaiki amalan dan serulah orang lain membuat kebaikan dan mencegah kemungkaran.

D

1 comment:

car rental company said...

Hi! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the good job!

- car hire india | rent a car in india | car hire ahmedabad