Tuesday, August 10, 2010

Jawapan dari Al Quran: dari siapa sebenarnya Al Quran

Assalamualaikum buat semua,


baru baru ini semasa "surfing" internet dan melihat youtube, ada satu perbincangan menarik dalam deen show.. banyak persoalan persoalan yang dijawab terus Allah didalam al quran..
dalam siri ini, pengacara Eddy bertanyakan tentang persoalan persoalan dan imam faisal menjawab menggunakan ayat ayat al quran. Subhanallah
antaranya persoalannya..


1. dari siapa sebenarnya al quran?
2. adakah Nabi Muhammad mengarang sendiri Al Quran?
3. Sejauh mana sifat pemurah Allah S.W.T?
4. Siapakah sebenarnya nabi Isa/ Jesus?
5. Realiti / Nilai sebenar kehidupan di dunia ini.
6. Balasan bagi mereka yang berfikir untuk kufur kepada Allah


Mari kita lihat persoalan pertama yang dijawab terus didalam Al Quran


Daripada siapa sebenarnya Al Quran? 
( Ali Imran 1-7 )


[1]
Alif, Laam, Miim.
[2]
Allah tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan sekalian makhlukNya.
[3]
Ia menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci (Al-Quran) dengan mengandungi kebenaran, yang mengesahkan isi Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripadanya, dan Ia juga yang menurunkan Kitab-kitab Taurat dan Injil.
[4]
Sebelum (Al-Quran diturunkan), menjadi petunjuk bagi umat manusia. Dan Ia juga yang menurunkan Al-Furqaan (yang membezakan antara yang benar dengan yang salah). Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah itu, bagi mereka azab seksa yang amat berat. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi berhak membalas dengan azab seksa (kepada golongan yang bersalah).
[5]
Sesungguhnya Allah tidak tersembunyi kepadaNya sesuatu pun yang ada di bumi dan juga yang ada di langit.
[6]
Dia lah yang membentuk rupa kamu dalam rahim (ibu kamu) sebagaimana yang dikehendakiNya. Tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[7]
Dia lah yang menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Quran. Sebahagian besar dari Al-Quran itu ialah ayat-ayat “Muhkamaat” (yang tetap, tegas dan nyata maknanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Quran. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “Mutasyaabihaat” (yang samar-samar, tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbulah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) – adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecenderungan ke arah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Quran untuk mencari fitnah dan mencari-cari Takwilnya (memutarkan maksudnya menurut yang disukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Takwilnya (tafsir maksudnya yang sebenar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata:” Kami beriman kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami” Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran.


sama sama kita menyumbang artikel dalam usrah GBS.. dan selamat menyambut ramadhan.. Moga kita terlepas dari seksaan api neraka


pautan:
You Tube: Dari siapa sebenarnya Al Quran?
You Tube: Realiti Kehidupan

No comments: