Monday, November 15, 2010

permulaan hebat surah lebah, an nahl untuk renungan bersama

Assalamualaikum semua pembaca GBSian,

permulaan surah An Nahl, ayat 1-24 mengandungi banyak ayat ayat untuk renungan kita bersama.
Tertarik dengan satu video di youtube mengenai surah ini. Ditambah dengan bacaan yang jelas dan visual yang mengajak kita berfikir. Tidak rugi menghabiskan sedikit masa untuk menghayati video youtube ini.

maaf tiada terjemahan bahasa Melayu, insyaAllah boleh diusahakan pembikinan dalam bahasa melayu,

bacaan dan gambar gambar yang ditunjukkan insyaAllah boleh memberi kita keinsafan siapa kita dalam memastikan hidup kita selari dengan perintah Allah.

Jangan kita menjadi orang yang melampaui batas, sedarlah asal kejadian kita...

kejadian manusia dari air mani,
namun akhirnya dia menjadi pembantah yang terang
[3]
Ia menciptakan langit dan bumi dengan cara yang sungguh layak dan berhikmat; Maha Tinggilah Ia dari perbuatan syirik yang mereka lakukan.
[4]
Ia menciptakan manusia dari air benih, (setelah sempurna kejadiannya), tiba-tiba menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya.


Alam ciptaan Allah menjadi tanda kekuasaan Allah, marilah kita bersyukur dengan nikmat kurniaanNya


kepelbagaian ciptaan sebagai tanda kekuasaan Allah bagi mereka yang berfikir
[11]
Ia juga menumbuhkan bagi kamu dengan sebab hujan itu tanaman-tanaman dan pokok-pokok zaitun dan tamar (kurma) serta anggur; dan juga dari segala jenis buah-buahan.
Sesungguhnya yang demikian mengandungi satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi kaum yang mahu berfikir.
[12]
Dan ia memudahkan bagi kamu malam dan siang, dan matahari serta bulan; dan bintang-bintang dimudahkan dengan perintahNya untuk keperluan-keperluan kamu. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang membuktikan kebijaksanaan Allah) bagi kaum yang mahu memahaminya.
[13]
Dan apa-apa jua yang dijadikan untuk kamu di bumi yang berlainan jenisnya (dimudahkan juga untuk kegunaan kamu). Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi satu tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi kaum yang mahu mengingati nikmat Allah itu.Nikmat Allah tidak terhitung, hisablah diri sebelum nikmat nikmat ini diperhitungkan kelak..

bersyukurlah dengan nikmat nikmat Allah yang tidak terhitung..
[18]
Dan jika kamu menghitung nikmat Allah (yang dilimpahkannya kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Hakikat sembahan sembahan yang lain bagi orang yang berfikir....

[20]
Dan makhluk-makhluk yang mereka sembah selain dari Allah itu tidak dapat menciptakan sesuatupun, bahkah merekalah yang diciptakan.


Balasan Azab pedih bagi mereka yang mendustakan Allah

para pendusta akan menerima azab dan... sila baca sambungan ayat 25 surah an Nahl

Ingatlah, balasan siksa yang pedih disediakan bagi orang yang ingkar dan tidak membenarkan ayat ayat Allah. Marilah kita sama sama mempersiapkan diri kita menghadap Allah.

Marilah kita sama sama menghitung diri kita sendiri dan berusaha membersihkan diri dalam usaha mendekatkan lagi diri kepada Allah S.W.T dan meneruskan da'wah Rasulullah.

pautan:
http://www.youtube.com/watch?v=u150B5DXUxU

No comments: