Thursday, September 22, 2011

ceramah mengenai bantuan buat umat islam di Selatan Filipina

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah pada hari rabu minggu lepas, 15 September 2011, satu ceramah mengenai program program bantuan kepada umat islam di Selatan Filipina telah diadakan di Surau Bukit Kecil, Sungai Nibong.


Surau  Bukit Kechil, ada muka buku lagi :)


Ceramah penerangan ini disampaikan oleh Pengerusi ACT Malaysia, ( Action Caring Team ), iaitu satu badan NGO. Ceramah bermula selepas solat maghrib.

Penjajahan lebih 500 tahun


suasana ceramah pada hari tersebut

Penduduk islam di selatan filipina sebenarnya sudah terjajah lebih 500 tahun, bermula dari sepanyol kemudian amerika dan seterusnya ditempatkan dalam negara filipina. Mereka menuntut keadilan untuk mempertahankan akhidah dan juga tempat tinggal mereka.

Sehingga kini kem kem pelarian masih wujud dan bantuan amat diperlukan untuk pembangunan ekonomi dan juga pendidikan.

Antara projek dijalankan ACT disana ialah membaiki kemudahan rumah anak yatim, mengadakan projek ekonomi seperti ternakan dan juga mengadakan telaga telaga wakaf.

Umat islam harus membantu

Sebagai seorang umat islam, kita patut mengambil peduli keadaan saudara saudara kita di sana. Bertepatan dengan ayat dalam surah al Hujurat

[10]
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat ( Al Hujurat )


Menderma menyucikan jiwa muslim

Penceramah juga menerangkan bahawa derma derma yang kita lakukan adalah amalan yang dapat menyucikan jiwa kita dari sifat sifat bakhil. Didalam ayat surah Al Hasyr ada menerangkan perkara berikut.
InsyaAllah sama sama kita banyakkan bantu membantu.

[9]
Dan orang-orang (Ansar) yang mendiami negeri (Madinah) serta beriman sebelum mereka, mengasihi orang-orang yang berhijrah ke negeri mereka, dan tidak ada pula dalam hati mereka perasaan berhajatkan apa yang telah diberi kepada orang-orang yang berhijrah itu; dan mereka juga mengutamakan orang-orang yang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan amat berhajat. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi oleh tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang yang berjaya ( Al Hasyr )


Jom wakaf telaga
Bagi penduduk dikawasan pedalaman, bekalan air bersih amat penting untuk kesihatan umum. Jadi telaga telaga tiub dibina untuk membekalkan air bersih. Kos telaga diantara RM 1000 ke RM 1500. Kepada yang berkemampuan, insyaAllah boleh menaja projek wakaf telaga.

Galakan melakukan kebajikan

[261]
Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.( Al Baqarah )InsyaAllah, rezeki yang kita dermakan tidak akan sia sia. Allah akan melipat gandakan pahala.


GBSian menjamu selera di surau selepas ceramah :)

pautan:
http://www.iium.edu.my/deed/quran/malay/
http://actmalaysia.org.my/

No comments: