Friday, September 14, 2012

Agar hati tidak mati

Assalamualaikum buat semua GBSian,

Alhamdulillah dalam dua minggu ini, GBSian kembali berusrah setelah bulan syawal. Semoga sepanjang bulan syawal ini, kita sudah dapat menunaikan ibadah puasa enam hari. Besar fadhilat berpuasa enam hari di bulan syawal.

Hati manusia perlu sentiasa di siram dengan peringatan dan nasihat supaya hati ini terus tenteram dan redha kepada Allah. Semoga hati kita ini semakin hari semakin dekat dengan Allah SWT.

Antara Tanda hati yang mati

Antara tanda hati yang mati ialah kita tidak mengamalkan sunnah Rasulullah tercinta dan mempertahankan Rasulullah. Hati yang hidup akan membenarkan sunnah Rasulullah dan sentiasa mengkaji kehidupan Rasulullah sebagai panduan kehidupan.

Antara sunnah Rasulullah yang besar ialah berdakwah. Oleh itu, umat islam hendaklah sentiasa berusaha untuk mengamalkan sunnah ini. Moga dengan mengamalkan dakwah kita akan lebih menghargai Islam yang dibawa Rasulullah.

Ketika Rasulullah dihina dan didustaSebagai seorang muslim, kita hendaklah berusaha menolak dan menentang penghinaan yang ditujukan kepada Rasulullah dan ahli keluarga baginda. Tohmahan yang dibuat hendaklah ditangani dengan hikmah dan berani. Jangan biarkan Rasulullah dihina. Semoga kecintaan kita kepada Rasulullah terbukti dengan kita mengikut ajaran Islam dan mempertahankan kesucian Rasulullah dari dihina.

Berdoa agar Allah memberikan hati yang bersih

Kita hendaklah memohon kepada Allah SWT supaya diberikan hati yang bersih.Hati yang bersih sahaja yang dapat patuh kepada Allah dan Rasulullah. Hati yang bersih sahaja dapat menerima hidayah. Allah memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Beruntunglah mereka yang mendapat cahaya hidayah daripada Allah.


Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah "misykaat" yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (qandil), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu - dengan sendirinya - memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayahNya itu; dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia; dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.
(An-Nuur 24:35)

No comments: