Friday, February 1, 2013

penghayatan maulidur rasul

Assalamualaikum GBSian,

panjangkan selawat dan laksanakan pesanan Rasulullah
mencintai Rasulullah bererti meneruskan dakwah, ayuh teruskan menyampaikan mesej Islam


Sambutan dan ceramah
Alhamdulillah sudah hampir seminggu berlalu sejak kita memperingati hari kelahiran junjungan besar Rasulullah. Pelbagai cara penghayatan yang dilakukan. Antaranya ialah dengan mengadakan perarakan dan ceramah untuk mengenang pengorbanan Rasulullah dalam menyampaikan Islam kepada umat manusia di Semenanjung Arab.

Hasil daripada usaha gigih Rasulullah, dakwah Islam sampai ke serata pelosok dunia, timur dan barat. Sahabat sahabat Rasulullah meneruskan perjuangan untuk menyampaikan mesej Islam iaitu menyembah Allah yang satu dan kerasulan Rasulullah S.A.W.

Namun, kita tidak seharusnya memperingati hari kelahiran Rasulullah sebagai satu tarikh yang berulang setiap tahun tanpa perubahan. Kita tidak seharusnya hanya mengenang nostalgia sejarah perjuangan Rasulullah. Seharusnya kita berbuat sesuatu lebih daripada itu.

Dakwah sepanjang hayat
Kita hendaklah mencontohi sifat dan tauladan daripada Rasulullah. Rasulullah melakukan dakwah tanpa henti. Rasulullah membentuk para sahabat dengan keyakinan yang jelas sehingga menjadi para pendakwah yang hebat. Diatas keyakinan yang jelas ini sahabat sahabat bersebaran menyampaikan Islam. Mereka yakin bahawa Islamlah rahmat bagi sekalian alam yang perlu disampaikan. Mereka meninggalkan kampung halaman dan harta benda yang mereka sayangi demi Islam tercinta. Merekalah yang begitu yakin dengan janji janji Allah dan Rasul.

Satu persatu janji dan pesanan Rasulullah terlaksana. Islam berkembang ke bumi Andalus. Sinar Islam juga sampai sehingga ke selatan Perancis, Russia, Nusantara, Maldives, China dan banyak tempat lagi

Janji kita kepada Rasulullah
Begitulah seharusnya pengorbanan kita, seharusnya penghayatan kita tentang maulidur rasul membawa kita kepada kesungguhan kita untuk menyampaikan mesej dakwah Islam. Ramai rakan rakan kita samaada yang sudah islam dan belum islam memerlukan kita menyampaikan mesej Islam yang sempurna.


Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
(A-li'Imraan 3:31)


Katakanlah (wahai Muhammad): "Taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Oleh itu, jika kamu berpaling (menderhaka), maka sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang kafir.
(A-li'Imraan 3:32)

pautan:
http://www.surah.my/3
No comments: