Friday, March 8, 2013

GBSian dalam membebaskan Al Aqsa

Assalamualaikum GBSian,

Al Aqsa dalam bahaya, begitulah kesimpulan yang diperolehi dalam seminar mengenai Al Aqsa yang GBSian hadiri bulan lepas di Universiti Malaya anjuran Yayasan Al Quds Malaysia.


Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari 
dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin)
yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. 
Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
(Al-Israa' 17:1)

Masjid Al Aqsa Dalam Bahaya
Bahaya pengyahudian kota suci umat islam kini semakin jelas. Yahudi sudah berura ura untuk mengadakan kuil Haikal diatas runtuhan masjid suci Al Aqsa. Khayalan mereka bukan setakat hanya didalam minda. Malah mereka sudahpun menjelmakan khayalan ini didalam bentuk video dimana kuil Haikal didirikan diatas runtuhan Al Aqsa. Jelas Al Aqsa memerlukan perhatian khusus masyarakat Islam seluruh dunia.

Dakyah halus yahudi
Yahudi dan golongan zionis amat arif dengan sifat orang islam. Jika agenda merobohkan masjid Aqsa dilakukan secara kekerasan, sudah pasti umat Islam akan memberontak. Jadi mereka mengambil pendekatan halus.

Diantaranya ialah dengan membenarkan pelancong pelancong Islam dari serata dunia untuk datang dan solat di Masjid Al Aqsa. Mereka datang beribadat dan balik ke negara masing masing. Namun ini tidak timbul di hati untuk semakin berjuang membebaskan Al Aqsa. Harus diingatkan bahawa penduduk tetap di sekitar Masjid Al Aqsa sangat sukar untuk masuk ke kompleks Masjid Al Aqsa. Jelas, ini adalah penipuan yahudi yang sangat halus.

Umat islam Baitul Muqaddis ditekan

budak di Baitul Muqaddis dimalukan dengan rumahnya dirobohkan perbandaran haram Israel
atas alasan rumah dibina tanpa permit ( jan 2013 )

Umat islam di Baitul Muqaddis dalam keadaan yang sangat ditekan. Mereka dilarang untuk membina binaan baru di rumah. Mereka perlu memohon permit dari perbandaran haram Israel. Namun, permit amat sukar untuk diluluskan. Rumah rumah baru yang dibina dimusnahkan dengan alasan tiada permit, sedangkan perumahan untuk penempatan pendatang yahudi di perluaskan. Umat Islam dimalukan dan diperbodohkan.

Harapan umat menyedarkan pemerintah
Kita dapat lihat bagaimana pendapat umum mampu mengubah suasana dan keputusan politik. Sebagai contoh usaha usaha NGO yang banyak di Malaysia berjaya menarik perhatian parti parti politik untuk turut sama sama menyumbang kepada pembebasan Gaza. Seharusnya langkah yang lebih besar harus diambil supaya satu resolusi yang kuat dari seorang pemimpin Islam supaya ada usaha membebaskan Al Aqsa secepat yang mungkin kerana Al Aqsa dalam bahaya.

Siapa lagi yang akan membebaskan Al Aqsa kalau bukan kita
Al Aqsa memerlukan pembelaan. Masjid ini tidak boleh dibiarkan terus menuju kearah kehancuran demi menjayakan agenda Zionis. Umat islam harus digerakkan supaya dapat membentuk pendapat yang kuat. Ingatlah ketika Muhammad Al Fatih dan para tenteranya membuka kota Istanbul. Mereka yakin dengan janji Allah bahawa merekalah sebaik baik pemimpin dan tentera yang dijanjikan Allah untuk membuka kota tersebut.

Peluang datang sekali lagi pada zaman ini untuk pembebasan Al Aqsa. Maka marilah kita yakinkan diri kita bahawa kitalah sebahagian daripada umat Islam yang akan membebaskan Al Aqsa. Usaha ini tidak mudah dan jalannya panjang. Namun, ini lah antara usaha kita untuk mengejar syurga Allah.

No comments: