Thursday, July 25, 2013

muhasabah diri di pertengah ramadhan

Alhamdulillah ramadhan tahun 1434 Hijrah, 2013 Masihi sudah masuk hari ke 16.

Banyak muhasabah yang perlu dilakukan terhadap kualiti dan kuantiti amal ibadat yang dilakukan sepanjang hari ramadhan yang berlalu. Bagi yang berfikir tentang ini, sudah tentu akan cuba memperbaiki amalan kerana belum tentu dia akan bertemu ramadhan yang akan datang.

Didalam bulan puasa, erti pengorbanan dapat dihayati dengan lebih mendalam. Masa berhibur dan tidur dikurangkan dan masa untuk beribadah ditambah. Ibadah seperti bersedakah ditambah. Ini adalah supaya Allah menganjari dengan keampunan dan membalas dengan balasan syurga.

Nikmat nikmat didalam syurga diterangkan didalam Al Quran seperti sungai sungai yang mengalir sebagai perumpamaan. Sesungguhnya nikmat di syurga tiada tandingan dan tidak setara seisi dunia dengan nikmat yang bakal diterima kelak.

Semoga kita semua kembali kepadaNya dengan keadaan yang diredhai dan mendapat ganjaran terbaik yang disediakan bagi orang yang beriman dan beramal soleh.

"Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! -
(Al-Fajr 89:27)

"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! -
(Al-Fajr 89:28)

"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia -
(Al-Fajr 89:29)

"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "
(Al-Fajr 89:30)

No comments: