Wednesday, September 25, 2013

melihat kebesaran Allah dalam penciptaan hujan

Alhamdulillah sabtu yang lepas GBSian dapat meluangkan masa bersama dalam satu program untuk memperkayakan iman. Didalam program tersebut banyak aktiviti yang memberi sentuhan rohani dan muhasabah yang dapat membentuk diri dan mendekatkan diri kepada mensyukuri nikmat Allah.

Diantara pengajaran yang disampaikan ialah tentang penciptaan hujan. Bagaimana unsur air meruap ke udara menjadi awan. Berjuta juta tan wap air terapung di udara. Jikalau kesemuanya jatuh sebagai satu himpunan air, sudah pasti akan rosak dan binasa bumi ini.

Namun, dengan rahmat dan kasih Allah SWT, hujan diturunkan didalam titis titis yang kecil dan menyegarkan. Titisan ini pula sampai kepada seluruh muka bumi. Jika tugas ini diamanahkan kepada manusia untuk dilakukan sendiri. nescaya manusia mengalami kesukaran untuk melakukannya.

Titisan titisan ini jatuh dan diserap kebumi sebelum keluar sebagai anak anak sungai yang akan memenuhi sungai dan tasik. Dengan ini, manusia dapat menggunakkan sumber air untuk kegunaan yang pelbagai. Ternyata terdapat tanda tanda kebesaran penciptaan yang kita selalu alpa.

Tanda tanda kebesaran ini tidak mungkin disedari jika kita tidak mengkaji dan mempelajari. Jadi, disinilah letaknya kepentingan ilmu. Ilmu itu sangat luas dan menarik untuk dikaji bagi meningkatkan keimanan kita kepada Allah Maha Pencipta.

Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, 
kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, 
kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis? 
Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya. 
Dan Allah pula menurunkan hujan batu dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; l
alu Ia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya, 
dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendakiNya. 
Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan.
(An-Nuur 24:43)

No comments: