Thursday, September 19, 2013

solidariti ummah isu krisis syria, mesir dan palestin

Assalamualaikum GBS,

Alhamdulillah kita masih lagi berkesempatan untuk menunaikan ibadah dan dakwah secara aman di Malaysia. Bagaimanapun nasib saudara kita di timur tengah semakin terancam. Seharusnya kita tidak menganggap isu ini adalah masalah negera Arab sahaja.

Masalah ini sebenarnya adalah satu masalah ummah yang memerlukan penyelesaian daripada umat Islam seluruh dunia. Kekejaman yang berlaku di Mesir, Syria dan Palestin memerlukan pembelaan kita. Bumi Syams yang merupakan bumi yang diberkati telah tercemar dengan pertumpahan darah ratusan ribu umat islam yang tidak berdosa.Nasib negara ini sekarang ditentukan oleh kuasa kuasa besar dari negara bukan Islam. Rakyat menderita akibat tidak dapat menentukan hala tuju negera berdasarkan kehendak sendiri. Cengkaman diktator diktator di negara timur tengah cuba dileraikan oleh rakyat kerana mereka tidak lagi dapat menahan seksaan dan pelbagai bentuk penindasan yang berlaku sehingga hari ini. Negara negara kuasa besar teragak agak untuk membantu kerana perlu menjaga kepentingan Israel.

Ayuh teruskan bantuan dan doa kita kepada saudara kita disana. Marilah sama sama tambahkan pengetahuan dan membantu menjelaskan situasi disana kepada rakan rakan diluar sana. Kita tidak lagi boleh berdiam diri ketika saudara saudara kita dibunuh.

Antara cara kita menyebarkan kesedaran ini:
1. ikuti ceramah ceramah kesedaran yang dilakukan dimasjid
2. sebarkan makluman tentang tabung bantuan syria, mesir dan palestin.
3. mengadakan program program kesedaran seperti diskusi, forum dan lain lain.

No comments: