Tuesday, June 3, 2014

tawaran jual beli dari Maha Pencipta

Alhamdulillah, GBSian dapat menulis lagi pada kali ini. Tazkirah yang disampaikan dimasjid masjid banyak membantu kita lebih menghayati ayat ayat Al Quran. Sesungguhnya, seorang yang beriman seharusnya banyak masa berdamping dengan Al Quran. Didalamnya, mengandungi ayat ayat yang menguatkan dan menguji keimanan. Ayat ayat Al Quran membezakan antara yang beriman dan yang kufur.

Kehidupan dunia ini adalah satu ujian didalam apa jua keadaan yang terjadi kepada kita. Kesenangan atau kesusahan adalah satu bentuk ujian. Setiap kita tidak pernah terlepas daripada diuji. Sesungguhnya kita memerlukan teman atau usrah untuk membantu kita berada dalam suasana yang ingat mengingati. Jika tidak, kita akan terlalai.

Didalam surau At Taubah, Allah mengingatkan kita tentang ciri orang beriman dan bagaimana Allah menawarkan satu janji jual beli yang menguntungkan orang yang beriman.

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga,
 (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. 

(Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran;

 dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah?

Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu,

dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.
(At-Taubah 9:111)

Jual beli yang ditawarkan Allah menjanjikan balasan yang sangat besar. Tetapi memerlukan pengorbanan awal yang hanya boleh dilaksanakan oleh mereka yang yakin dan beriman. Begitulah yang telah dilakukan oleh Rasulullah dan sahabat sahabat serta pejuang Islam yang terdahulu. Mereka mengorbankan banyak kesenangan untuk mengejar janji Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penyempurna janjiNya.

Didalam ayat yang seterusnya Allah menerangkan ciri ciri orang yang beriman. Moga kita sama sama merenungi maksud ayat ini untuk muhasabah kita bersama.

(Mereka itu ialah): orang-orang yang bertaubat,
 yang beribadat,
 yang memuji Allah, 
yang mengembara (untuk menuntut ilmu dan mengembangkan Islam), 
yang rukuk, yang sujud, 
yang menyuruh berbuat kebaikan dan yang melarang daripada kejahatan, 
serta yang menjaga batas-batas hukum Allah. Dan gembirakanlah orang-orang yang beriman (yang bersifat demikian).
(At-Taubah 9:112)

pautan:
http://www.surah.my/9

No comments: