Monday, May 21, 2012

aktiviti seminggu GBSian

Assalamualaikum buat semua GBSian,

Alhamdulillah minggu lepas merupakan satu minggu yang padat bagi GBSian. Antara aktiviti yang dilakukan ialah merancang aktiviti yang pelbagai. Antara aktiviti yang dijalankan ialah puasa sunat, mengadakan bbq, qiamullail dan aktiviti kebajikan.

Berpuasa sunat isnin dan khamis

Antara amalan yang selalu dilakukan oleh Rasulullah tercinta ialah berpuasa sunat isnin dan khamis. Seboleh bolehnya kita juga turut mengamalkan puasa sunat secara konsisten. InsyaAllah ibadat ini dapat mendekatkan kita untuk sentiasa mengingati Allah dan Rasul. Disamping itu kelebihan puasa juga diakui oleh pengamal perubatan sebagai satu cara untuk membuang toksin terkumpul didalam badan. Disamping itu puasa juga dapat meningkatkan selera makan dan memberi kerehatan kepada sistem penghadaman kita.


BBQ di Pantai Queensbay 18 Mei 2012

Antara perancangan aktiviti belia ialah BBQ santai. Tujuan BBQ ini ialah untuk mengumpul rakan rakan dalam usrah. Disamping dapat bertemu dan bertanya khabar, aktiviti mengutip dana untuk tabung palestin juga dilakukan.

brother hafiz dan shahidan sedang memanggang ayam

chef azam datang membantu untuk mempercepatkan proses memasak

pelbagai jenis hidangan panggang disediakan
rehat dan santai sambil menderma

Qiyam di Hidayah Center

Selepas selesai acara BBQ, tibalah acara kemuncak malam tersebut iaitu qiamullail di Hidayah Center Pulau Pinang. Qiamullail juga merupakan antara sunah rasulullah. Rasulullah sentiasa melakukan ibadat malam walaupun baginda seorang yang maksum.sesi tazirah selepas selesai solat subuh berjemaahSebenarnya sembahyang dan ibadat malam lebih kuat kesannya (kepada jiwa), dan lebih tetap betul bacaannya.
(Al-Muzzammil 73:6)


Kembara kebajikan IBROCare 19 May 2012

Pada hari ahad, 20 Mei 2012 berlangsung acara pertama kelab kebajikan IBROCare. Antara matlamat IBROCare ialah menghimpun belia kearah kecenderungan aktiviti kebajikan berteraskan semangat ukhuwwah. Aktiviti ini diharap dapat menyuburkan lagi semangat untuk berbakti dan menyumbang dikalangan para belia dan masyarakat tidak mengira peringkat umur dan status.

.. Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya).
(Al-Maaidah 5:2)


staf dari Plus Kubang Semang mengecat tembok pintu kubur

insyaAllah usaha sama ini akan diteruskan lagi

yang kecil dan tua sama sama membantu

adik adik pun boleh membantu

aktiviti membersihkan tanah perkuburan mengingatkan kita nilai dunia dan hakikat kehidupan..

pautan:
http://tayibah.com/eIslam/puasasihat.htm
http://www.surah.my/5
http://muntalaq.com/al-muntalaq/kewajipan-dakwah-ke-jalan-allah/

No comments: