Friday, August 8, 2014

muhasabah syawal 1435H

Alhamdulillah kita diberi kesempatan lagi untuk melalui bulan Ramadhan dan bertemu dengan Syawal. Semoga dengan izin Allah dapat bertemu lagi dengan Ramadhan pada tahun hadapan. Semoga dengan tempoh latihan selama sebulan di madrasah ramadhan dapat membina keimanan dan ketakwaan.

Seperti yang kita ketahui, umat islam di Gaza terpaksa menghadapi suasana aidil fitri dan syawal dalam keadaan serangan tentera Israel. Serangan serangan ini tidak pula melemahkan umat islam sebaliknya menimbulkan kegusaran dan takut kepada para penentang agama Allah. Umat Islam semakin yakin dengan janji Allah dan tetap pada jalan dan pegangan mereka.

Para penentang agama Allah ingin melihat Islam terkubur dengan segala perancangan licik mereka. Namun, sejarah telah membuktikan Islam terus berkembang subur disebalik segala bentuk penindasan yang berlaku. Allah akan membantu hambanya yang ikhlas berjuang dan berdoa kepadaNya.

Banyak peristiwa seperti peperangan Ahzab dan Ain Jalut menjadi saksi bahawa Allah sentiasa bersama hamba hambanya yang sabar dan tidak akan membiarkan hambanya begitu sahaja.

Dan pada masa orang-orang yang beriman melihat tentera Al-Ahzaab, 
berkatalah mereka:" Inilah yang telah dijanjikan Allah dan RasulNya kepada kami dan benarlah (apa yang telah dijanjikan) Allah dan RasulNya". Dan (angkatan tentera musuh yang mereka lihat) itu tidak memberi sebarang kesan kepada mereka selain daripada menambahkan iman dan penyerahan diri mereka bulat-bulat kepada Allah.
(Al-Ahzaab 33:22)


Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam);
maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), 
dan di antaranya ada yang menunggu giliran;
dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.
(Al-Ahzaab 33:23

Memperbaiki diri sendiri

Sebelum kita melangkah lebih jauh didalam medan perjuangan, kita hendaklah mempersiapkan bekalan iman dan memperbaiki hubungan kita dengan Allah. Usaha kita dalam perjuangan menegakkan agama Allah tanpa hubungan yang baik dengan Allah menyebabkan doa doa kita tidak diterima Allah. Hendaklah kita melihat balik bagaimana kita melaksanakan perintah Allah dan bagaimanakah kekerapan kita bertahajjud dan mendekatkan diri kepada Allah.

Usaha usaha muhasabah ini menjadi lebih mudah apabila dilakukan didalam usrah dimana kita saling ingat mengingati dan mewujudkan suasana yang kondusif untuk melaksanakan perintah Allah.

1 comment:

cinta si said...
This comment has been removed by a blog administrator.